niedziela, 3 listopada 2013

Jesienne roladki z bakłażana z gryczaną








2 bakłażany
1 szklanka  kaszy gryczanej
1 papryczka chili
1/2 pęczka pietruszki
1/2 słoika suszonych pomidorów
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
oliwki zielone i czarne do dekoracji
olej rzepakowy
1 łyżka smalcu

Bakłażany kroję maszynką do chleba na cienkie plastry około 4 mm. Solę i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam wodą, osuszam i układam na grillu elektrycznym. Każdy plaster smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym. Kasze gryczaną , gotuję w dwóch szklankach wody, dodaję smalec. Jak kasza wchłonie wodę, wstawiam garnek pod koc na 40 minut. Do kaszy dodaję pokrojone suszone pomidory, papryczkę chili, pietruszkę, sos sojowy, pieprz. Całość mieszam. Na każdy plaster bakłażana grillowany nakładam farsz i zwijam. Dekoruję pietruszką i talerz oliwkami.

15 komentarzy:

  1. Cudownie musiały smakować, faktycznie utrzymane w jesiennej kolorystyce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie kaszy gryczanej i suszonych pomidorów:) całość jak zwykle pięknie podane!!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też ta gotuję kaszę :), a nie trzeba spinać wykałaczkami? Pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne :) smaczne, zdrowe i jeszcze pięknie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super roladki, nigdy takich nie próbowałam ale obstawiam , że są pyszne !
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajnie to wykombinowałaś. Zawijaski prezentują się naprawdę pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam bakłażana, może nie przepadam za kaszą gryczaną, ale bakłażan super:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, zdrowo i pięknie:-) Chętnie zjadłabym teraz taką roladkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. doskonałe danie i do tego prezentuje się fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Talerz wygląda tak apetycznie. Niedość, że świetny pomysł, to kompozycja podania - rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Całość pycha! Tylko zamieniłam smalec olejem rzepakowym - nie podnosi cholesterolu (wręcz go obniża) :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna potrawa! Uwielbiam bakłażana, kaszę... Super!

    OdpowiedzUsuń