wtorek, 5 lutego 2013

Słoneczne naleśniki w kieszonkach z krewetkami



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
 pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są 
ZT Kruszwica S.A producent linii Kujawskiej ze Smakiem

  





1,5 szklanki mąki luksusowej
¾ szklanki wody
5 łyżek wody gazowanej
1 łyżeczka kurkumy
Sól
1 jajko
Olej kujawski pomidory, czosnek i bazylia
8 krewetek mrożonych
5 pomidorków koktajlowych
1 woreczek ryżu parboiled dziki
½ cukinii
1/3 papryki czerwonej
½  puszki kiełki z fasoli w zalewie
1 cebula czerwona
1 pomidor duży
3 dkg sera lazur
Bazylia
Oregano
Pieprz
por 

Ciasto naleśnikowe blenderuję. Do pojemnika wsypuję mąkę, wlewam wodę, wbijam jajko, dodaję kurkumę, i dwie łyżki oleju kujawskiego. Całość miksuję na jednolitą masę. Rozgrzewam patelnię  i smażę naleśniki dodając trochę oleju. Krewetki odmrażam i robię marynatę. Do miseczki dodaję olej kujawski, bazylię, oregano, pieprz, sól i krewetki. Ryż gotuję w osolonej wodzie 20 minut i studzę. W tym czasie smażę krewetki około 2 minuty. Paprykę kroję na kostkę, i dodaję do ryżu. Cukinię także kroje na kostkę i lekko przesmażam, aldente na oleju. Dodaje potem do farszu razem z kiełkami fasoli. Całość mieszam i napełniam naleśniki. Na końcu dodaję krewetki i ser lazur. Naleśniki wiążę paskami z pory. Talerz dekoruję kwiatem z cebuli czerwonej i cukinii oraz pomidorków koktajlowych. Drugiego kwiatka robię z pomidora dużego a listki z cukinii skórki. Smacznego


5 komentarzy:

  1. Ale świetne,kolorowe danie,aż chce się od razu zjesć :-)
    Na pewno bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wykonanie i na pewno przepyszne :)
    Aż się skuszę i zrobię wg przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł! Te naleśniki wyglądają tak pięknie, kolorowo i smacznie.
    Mimo, iż nie jadam krewetek to chętnie bym się nimi poczęstowała.
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń