czwartek, 21 lutego 2013

Bazyliowe masło







1 kubek śmietany 400 ml kremówka 30 %
1 pęczek Bazyli
Sól szczypta

Śmietanę przelewam do miski od blendera i miksuję tak długo aż oddzieli się maślanka od masła. Odlewam ją i przelewam masło zimną wodą. Wodę również odlewam i dodaję listki Bazyli świeżej. Blenderuję masło dalej. Na końcu dodaję sól. Masło przekładam do foli aluminiowej i odstawiam do zamrażalnika na 3 h. Wyjmuję,  odwijam z folii i kroję na plastry.

6 komentarzy:

  1. Super przepis, od podstaw. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne masełko, nie widziałam takiego, oprócz bazylii to kremówka z lidla również jest dobra:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bazylią musi byc zaromaryczne,ja zrobiłam czosnkowe z masła Pilos :)wyszło pyszne.

      Usuń
  3. Uwielbiam smak świeżej bazylii. A to masło to nie bardzo wyobrażam sobie jego robienie. Mam tą śmietanę ubijać mikserem czy końcówką od blendera? Jak długo to się ubija?
    Ale pyszne muszą być kanapeczki z takim masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanę ubijam blenderem. Wlewam do pojemnika od blendera i ubijasz je około 10 minut. Tak długo aż zacznie robić się geste, i zacznie oddzielać się woda od masła.

      Usuń