środa, 20 lutego 2013

Sercowa sałatka z pieczonego buraka







1 burak duży
1 ząbek czosnku
Sól
Oliwa
Rozmaryn
Oregano suszone
Bazylia suszona
1 łyżeczka soku z cytryny
Bazylia świeża
1 pomarańczo
3 truskawki
1/3 opakowania sera feta
2 gałązki pietruszki


Buraka dokładnie szoruję szczoteczką i myję. Folię aluminiową smaruję oliwą, wkładam buraka, dodaję sprasowany ząbek czosnku, rozmaryn, szczyptę soli. Dokładanie zawijam w folię i pikę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Wyjmuję obieram ze skórki i kroję na plastry. Wycinam serca foremką i układam na talerzu. Pomarańczo obieram z błonek białych i układam cząstki na sercach. Pietruszkę kroję drobno. Ser feta kroję w kwadraty i każdy  z nich obtaczam w pietruszce. Układam na talerzu. Truskawki przekrawam na pół i robię kwiatka z nich. Sos robię z oliwy z oliwek, dodaję sól, pieprz, oregano , bazylię suszoną, sok z cytryny. Dokładnie mieszam i polewam sałatkę. Smacznego

2 komentarze:

  1. Przecież to arcydzieło kulinarne,aż żal to zjeść.
    Muszę zrobić coś takiego,na pewno pyszne i jak oczy cieszy :-)

    OdpowiedzUsuń