sobota, 16 lutego 2013

Zimowa sałatka ryżowa z mandarynką







10 dkg ryżu białego
2 mandarynki
½  puszki kukurydza z groszkiem
1/3 papryka czerwona
1/3 papryka zielona
10 oliwek czarnych
1/3 papryczki chilii
½ cytryny
Sól
Pieprz
1 łyżka soku z cytryny

Ryż gotuję we wrzącej wodzie osolonej do miękkości, w proporcji 2:1 wody do ryżu. Studzę i przekładam do miseczki. Papryki myję i kroję w kostkę czerwoną i zieloną. Dodaje do ryżu. Kukurydze z groszkiem odsączam z zalewy i też dodaje. Mandarynki obieram ze skóry i błonek. Paprykę chili kroję w kółka i razem z mandarynkami i oliwkami dodaje do sałatki. Doprawiam pieprzem, i sokiem z połowy cytryny.

2 komentarze:

  1. Ale wspaniale zachecające zdjęcie potrawy, brawo!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeglądam kolejne strony i przepisy wesołej kuchni i stwierdzam, że tu jest megakolorowo!
    Od razu samopoczucie się poprawia, kiedy ogląda się takie zdjęcia pełne pozytywnych barw. :)

    OdpowiedzUsuń