środa, 10 marca 2021

Zupa z mango batatów i owoców morza

 Rozgrzewająca, aromatyczna zupa z owocami morza. Uwielbiam tajskie smaki. Kryją w sobie bogactwo aromatów. Zupę robi się bardzo szybko.

 




 

1 mango dojrzałe

2 bataty

1 cebula

1 por biała część

125 ml wina białego

1 marchewka

kawałek imbiru

sól, pieprz

papryczka chili

200 g owoców morza

100 g makaronu Ramen

1 ząbek czosnku

2 łyżki sosu sojowego

olej kokosowy

 

Cebulę, por, czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju, wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojoną marchewkę, batata, starty imbir. Wlewam około litra wody albo więcej. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję mango pokrojone. Kawałek owocu zostawiam do dekoracji. Gotuję jeszcze pięć minut. Wlewam sos sojowy. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem, chili. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Owoce morza odmrażam. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z makaronem, owocami morza, kawałkiem mango, natką pietruszki i chili.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz