niedziela, 28 marca 2021

Porzeczkowa pianka z mango

 Lekka pianka czarna porzeczka z musem mango. Ciasto jest kwaskowe, nie przesłodzone. Zrobicie je bardzo szybko. 

 


 





 


 

biszkopt:

2 jajka wielkość M

1/3 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

3 łyżki mąki pszennej tortowej

mus porzeczkowy:

450 g czarnej porzeczki mrożonej

250 ml śmietanki kremówki 36 %

1 i 1/2 opakowania galaretki owoce leśne

krem mango:

150 g musu mango

250 g śmietanki kremówki 36 %

1 galaretka pomarańczowa

mus mango:

300 g musu mango

1 galaretka pomarańczowa

przełożenie:

100 g czekolady gorzkiej

mus mango: pulpa mango gotowa z puszki/ można użyć świeże owoce mango i zmiksować na mus.

 

Biszkopt:

 Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.Zanim wyjmę biszkopt z piekarnika układam na ciepłym kawałki czekolady i zostawiam w piekarniku aż się rozpuszczą. Potem rozsmarowuję czekoladę na całości.

 

Mus porzeczkowy:

Porzeczki rozmrażam. Przekładam do pojemnika wysokiego, wlewam śmietanę i miksuję blenderem. Galaretki rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Lekko przestudzoną wlewam do musu porzeczkowego. Wylewam go na zimny biszkopt i wstawiam do lodówki.

 

Krem mango:

Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mus mango. Galaretkę rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Jak lekko przestygnie wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wylewam na mus porzeczkowy. Wstawiam do lodówki.

 

Mus mango:

Mus mango wlewam do garnka i zagotowuję. Wsypuję galaretkę i chwilę na ogniu mieszam. Odstawiam i mieszam aż się rozpuści. Przestygnięty mus wylewam na krem mango. Ciasto wstawiam na noc do lodówki.

 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam mango, więc jestem pewna, że to to apetyczne ciasto bardzo by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń