poniedziałek, 15 marca 2021

Kokosowa zupa curry z paluchami


Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy 30 minut. Jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Zupę zrobiłam z tego co miałam w lodówce. Bo zaletą jej jest to że można ją modyfikować w zależności od tego co mamy. Pogoda nas nie rozpieszcza więc ta zupa jest idealna na pochmurne zimne dni. Jest to zupa samo zdrowie i robię ją też na wynos do pracy na lunch. Paluchy cebulowe idealnie do niej pasują. Są tak chrupiące i aromatyczne że zupa jeszcze bardziej zyskuje na smaku. 

 

 


 




 

 

1 cebula

1 papryka czerwona

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

1 kawałek korzenia selera

20 dkg pieczarek

1/2 papryczki chili

1 cukinia

olej rzepakowy

sól, pieprz

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

2 łyżki pasty curry

300 ml mleczka kokosowego

paluchy cebulowe

 

Warzywa obieram. Seler, korzeń pietruszki, paprykę kroję w kostkę. Marchewkę, cukinię, pieczarki w plastry. W głębokim garnku rozgrzewam olej, przesmażam pokrojoną cebule i drobno. Dodaję wszystkie warzywa za wyjątkiem cukinii i chwil e przesmażam. Wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Na końcu dodaję cukinię i gotuję jeszcze dwie minuty. Dodaję pastę curry, paprykę wędzoną, mleczko kokosowe, doprawiam solą, pieprzem, chili. Chwilę gotuję. Zupę podaję z paluchami cebulowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz