poniedziałek, 8 marca 2021

Kruchy torcik od serca

 Tort z którym każdy sobie poradzi. Tak naprawdę to jest kruche ciasto przełożone serkiem ze śmietaną. Dodatkowo użyłam pysznego kremu krówkowego który kupuje w markecie. Dekoracja według uznania.

 

 








 

ciasto kruche:

200 g mąki pszennej

50 g migdałów zmielonych

1 jajko

50 g cukru pudru

125 g masła zimnego

szczypta soli

1 łyżka cukru waniliowego

 

przełożenie:

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki 36 %

1 łyżka cukru pudru 

ziarna z laski wanilii

 

dekoracje:

praliny czekoladowe

70 g kremu krówkowego

ciastka kruche

kwiatki

galaretki malinowe serca

kakao do posypania 


ciasto kruche:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone masło, sól, cukier, jajko, migdały zmielone. Ciasto zagniatam malakserem. Formuję kulkę i wstawiam do lodówki na godzinę. Dzielę na dwie części. Rozwałkowuję na papierze do pieczenia, przez drugi arkusz papieru. Wcześniej odrysowałam na bristolu kształt serca. Moje serce ma wymiary 28 cm na 25 cm.W środku wycięłam drugie mniejsze serce. Tak przygotowany szablon przykładam na rozwałkowane ciasto i za pomocą noża wycinam kształt serc. To samo robię z druga kulką ciasta. Wałkujcie ciasto na papierze żeby potem można było przenieść na blaszkę. Z reszty ciasta wycinam małe ciasteczka w kształcie serca. 

Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam najpierw jedną blaszkę i piekę około 12 minut. Potem wstawiam drugą blaszkę. Obserwuje czy ciasto ładnie się rumieni. Jak za mocno zmniejszam temp.  

Przełożenie:

Schłodzoną śmietanę i serek, cukier, ziarna wanilii przekładam do miski. Ubijam na sztywno. 

Na upieczony kruchy blat wyciskam krem za pomocą szprycy. Łyżeczką polewam krem krówkowy. Przykładam drugi blat i dekoruję reszta kremu śmietankowego i krówkowego. Dekoruję pralinami, galaretkami malinowymi, ciastkami, posypuję kakao. 

Galaretki malinowe:

200 g malin mrożonych podgrzewam w rondelku, dolewam 50 ml wody. Przecedzam przez sitko. Żelatynę dwie łyżeczki płaskie zalewam łyżka zimnej wody, a potem dodaję gorący mus malinowy i rozpuszczam. Użyłam foremki sylikonowej z serduszkami. Wylewam do niej mus i wstawiam do lodówki na noc.

2 komentarze:

  1. Super post! :)

    Zapraszam na mojego bloga i Instagrama
    wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest piękne i pomysłowe. Zrobię co na prezent. Bardzo dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń