czwartek, 18 marca 2021

Jogurtowe ptysie z kiełkami

 Ptysiowe przekąski jogurtowe. Podałam je z pasta z awokado, kiełkami, paprykę, roszponką. Takie wiosenne samo zdrowie.

 


 


 


 

 



ptysie:

1 szklanka mąki pszennej

125 ml jogurtu naturalnego

125 ml wody

50 g masła

3 jajka

1/3 łyżeczki soli

farsz:

jogurt naturalny

10 oliwek zielonych

1/2 papryki czerwonej

1 garść kiełków

1 garść roszponki

1/2 awokado

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

10 pomidorków koktajlowych 


Ptysie:

Do garnka wlewam wodę,dodaję jogurt, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 20 minut.

 

Awokado z cytryną rozgniatam widelcem, dodaję łyżkę jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Ptysie zimne przekrawam nożem. Układam roszponkę,łyżkę jogurtu, pastę z awokado, dodaję oliwkę, paprykę, pomidora, kiełki. Przykrywam górą ptysia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz