wtorek, 23 marca 2021

Wiosenna z kiełkami

 Wiosna na talerzu chociaż za oknem jeszcze na wiosnę musimy poczekać. Taka lekka sałatka z jajkiem, szynką i pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne.

 


 






50 g roszponki

3 jajka

1 awokado

1/2 cytryny

1 garść kiełków mix

1/2 papryki czerwonej

70 g kiełbasy żywieckiej

1 kawałek sera feta

sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu winnego

2 łyżki wody

sól,czosnek granulowany

1/2 łyżeczki musztardy

szczypta bazylii, koperku suszonego 

Składanki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż zrobi się gęsty.

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Awokado, sok z cytryny przekładam do miseczki i miksuję blenderem na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Na talerzu układam roszponkę, dodaję połówki jajek. Dekoruję je pastą. Plastry kiełbasy zwijam w rulon i robię kwiatki. Dodaję do sałatki. Paprykę kroję w kostkę, układam kiełki, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz