piątek, 5 marca 2021

Ogórkowa od serca

  Domowa ogórkowa zrobiona od serca bo ugotowana na drobiowych serduszkach. Uwielbiam tę zupę. Odkąd zaczęłam podsmażać warzywa jej smak stał się jeszcze lepszy. Podaję ją z kiełkami bo witamin nigdy za wiele.

 


 



1 por biała część

1 kawałek korzenia selera

2 marchewki

3 ziemniaki

50 dkg ogórków kiszonych

1 korzeń pietruszki

40 dkg serc drobiowych

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

sól, pieprz czerwony

100 m śmietany do zupy

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

masło klarowane

kiełki mix


Wszystkie warzywa obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w talarki. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej. 

Na głębokiej patelni przesmażam na maśle por, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej przesmażam chwilę. Do garnka wlewam wodę zimną około 3-4 litra, dodaję ziele, liść laurowy serca i gotuję 30 minut. Po tym czasie dodaję warzywa, wsypuję kaszę i gotuję kolejne 20 minut. Ogórki przesmażam na patelni na maśle. Dodaje je do zupy na końcu. Gotuję zupę kolejne 10 minut. Na końcu wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z kiełkami

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz