środa, 3 marca 2021

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

 

  Taką sałatkę możecie zrobić jak wam zostanie ryż z obiadu ale nie tylko. Tak naprawdę 30 minut przygotowania i mamy lekką i smaczną przekąskę. Wykorzystałam groszek mrożony bo wolę go od konserwowego.

 

 


 

 


 


 


1/2 szklanki ryżu

1 papryka czerwona

120 g tuńczyka w puszcze w zalewie własnej

1/2 szklanki groszku mrożonego

6 pomidorów suszonych

1 garść rukoli

1 cebula czerwona

sól, pieprz czerwony

oliwa z pomidorów suszonych

 

Ryż płuczę na sitku, przekładam do garnka, wlewam łyżkę oliwy, szklankę wody. Gotuję do miękkości i studzę. Tuńczyka odsączam z zalewy na sitku. Paprykę kroję w kostkę, cebule drobno. Ryż przekładam do miski, dodaję tuńczyka, paprykę, cebule, pokrojone pomidory. Rukolę też kroję. Groszek gotuję w niewielkiej ilości wody aż będzie miękki. Dodaję do miski. Wlewam z cztery łyżki oliwy z pomidorów suszonych. Ma ona fajny smak. Doprawiam solą, pieprzem i mieszam.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz