Taką sałatkę możecie zrobić jak wam zostanie ryż z obiadu ale nie tylko. Tak naprawdę 30 minut przygotowania i mamy lekką i smaczną przekąskę. Wykorzystałam groszek mrożony bo wolę go od konserwowego.
1/2 szklanki ryżu
1 papryka czerwona
120 g tuńczyka w puszcze w zalewie własnej
1/2 szklanki groszku mrożonego
6 pomidorów suszonych
1 garść rukoli
1 cebula czerwona
sól, pieprz czerwony
oliwa z pomidorów suszonych
Ryż
płuczę na sitku, przekładam do garnka, wlewam łyżkę oliwy, szklankę
wody. Gotuję do miękkości i studzę. Tuńczyka odsączam z zalewy na sitku.
Paprykę kroję w kostkę, cebule drobno. Ryż przekładam do miski, dodaję
tuńczyka, paprykę, cebule, pokrojone pomidory. Rukolę też kroję. Groszek
gotuję w niewielkiej ilości wody aż będzie miękki. Dodaję do miski.
Wlewam z cztery łyżki oliwy z pomidorów suszonych. Ma ona fajny smak.
Doprawiam solą, pieprzem i mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz