czwartek, 31 października 2019

Ziemniaczana sałatka z pieczarkami

Szybka sałatka ziemniaczana z pieczarkami kukurydzą. Ziemniaki gotuję dzień wcześniej bo takie są najlepsze. Sałatka jest syta, i bardzo dobra. Zrobicie ją w 15 minut. Można zabrać na wynos do pracy.



















1/2 ugotowanych ziemniaków
1 cebula czerwona
1 puszka kukurydzy
100 g sera feta
150 g pieczarek
1/3 brokuła
natka pietruszki
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
sól pieprz czarny, czerwony
zioła włoskie

Najlepsze ziemniaki są ugotowane dzień wcześniej, albo jak zostaną nam od obiadu. Brokuł dziele na małe różyczki, wrzucam do gotującej się wody, dodaję odrobiną soli, cukru i gotuję trzy minuty. Przelewam zimną wodą odcedzam. Ziemniaki kroję w ćwiartki, dodaję brokuł, kukurydze odsączoną z zalewy, cebule pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone na plastry. Dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz, zioła, natkę i mieszam. Na końcu dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Posypuję natką na wierzchu.

1 komentarz: