środa, 16 października 2019

Kokosowa dyniowa z pomarańczem i łososiem


 Rozgrzewająca zupa krem kokosowa z dynią i pomarańczem oraz pysznym wędzonym łososiem wędzonym na gorącą który rozpływa się w ustach. Zupa jest  przepyszna, aromatyczna i nie można się od niej oderwać.


















1 dynia hokkaido
1 korzeń natki pietruszki
1 por biała część
1 cebula
1 pomarańczo duże
sól, pieprz
papryczki chili żółta
200 ml mleczka kokosowego
750 ml bulionu warzywnego
natka pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
150 g łososia wędzonego na gorąco
pieprz czerwony

Cebulę, por kroję. Korzeń pietruszki obieram i kroję w kostkę. Z pomarańcza wyciskam sok. Na maśle klarowanym przesmażam cebulę,por, korzeń. Dynię kroję na kawałki ze skórą. Układam na blaszce na papierze i piekę około 15 minut temp 200 stopni. Do cebuli dodaję upieczoną dynię, wlewam bulion, zagotowuję, na końcu dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, wlewam sok pomarańczowy. Zupę podaję z plastrem pomarańczy, łososiem wędzonym na gorąco, natką pietruszki, papryczką chili, pieprzem czerwonym i kawałkiem dyni. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupę z dyni ! A Twoja propozycja jest bardzo apetyczna :) Muszę zrobić kiedyś taką wersję z łososiem :)

    OdpowiedzUsuń