sobota, 2 listopada 2019

Pomarańczowy pstrąg z dynią i kaszą


Dietetyczny pstrąg z dynią, kaszą i pomarańczem. Zapiekany w płatkach migdałów chrupiących. Jesienna ryba, w zdrowym i fajnym wydaniu. Pomarańczo dodaje fajnego smaku. Macie obiad w jednym naczyniu fajnie podanym.

























2 pstrągi
40 dkg dyni hokaido
1/2 szklanki kaszy gryczanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomarańczo
100 ml wina białego korzennego
2 łyżki płatków migdałowych
sól, pieprz, przyprawa do ryb
pieprz czerwony kulki
natka pietruszki, tymianek, oregano 
1/3 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
olej rzepakowy

Rybę myję osuszam. Nacieram sola, pieprzem, przyprawą do ryb, masłem, czosnkiem drobno pokrojonym. Wstawiam do lodówki na noc. 
Kasze gotuję w szklance wody, do kaszy dodaję dwie łyżki oleju podczas gotowania. Dynię kroję w małą kostkę. Cebule drobno siekam i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję dynię, cynamon, wlewam sok z pomarańczy, wino i duszę na wolnym ogniu aż wchłonie płyn i będzie aldente. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję oregano posiekane, natkę, mieszam z kaszą. Ryby nadziewam farszem i spinam wykałaczkami. Układam w naczyniu do zapiekania, posypuję płatkami migdałów, układam plastry pomarańczy, posypuję pieprzem czerwonym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę około 30 minut. Dekoruję natką, rozmarynem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz