piątek, 18 października 2019

Gulasz curry z kaniami i karkówką

Jesienny gulasz z sowami. Rozgrzewający, sycący pełen pysznych smaków i aromatu. Grzybki sama nazbierałam. Mięsożercy w gulaszu też znajdą coś dla siebie.
























30 dkg karkówki
1 cebula
1 kawałek pora biała
1 papryka czerwona
2 marchewki
7 grzybów kani
1 łyżeczka curry
200 ml pasaty pomidorowej
olej rzepakowy
natka pietruszki
tymianek, oregano świeże
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki majeranku


Karkówkę kroję w małą kostkę. Na patelni na gorącym oleju przesmażam mięso. Podlewam odrobiną wody i duszę około 30 minut. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i por. Dodaję pokrojoną paprykę w paski, a marchewkę w kostkę. Wlewam pasatę pomidorową, dodaję curry, mięso,wlewam 500 ml wody, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, tymianek, oregano i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 30 minut. Na końcu dodaję majeranek. Grzyby kanie delikatnie myję kroję w paski. Ogonki wyrzucam. Przesmażam na drugiej patelni. Dodaję do gulaszu i gotuję jeszcze pięć minut. Podaję z natką świeżą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz