wtorek, 29 października 2019

Grzybowa z cury kaniami i gryczaną

Jesienna grzybowa z kulkami z kaszy gryczanej. Zupa z podgrzybków i kani. Pachnie lasem. Uwielbiam grzybową ze świeżych grzybów. Najlepiej jak te grzyby samemu się uzbiera. Radość jest podwójna.





















zupa:

50 dkg podgrzybków
5 grzybów kani
1 cebula
2 marchewki
1 por biała część
1 kawałek selera
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki
oregano świeże
200 ml śmietanki 30 %
sól, pieprz

kulki z kaszy:

1 woreczek kaszy
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżka parmezanu startego

Zupa:

Grzyby myję i kroję na kawałki. Przesmażam na rozgrzanym oleju i przekładam na talerz. W tym samym garnku smażę pokrojoną cebulę, dodaję por pokrojony, startą seler na tarce jarzynowej, marchewkę pokrojoną w talarki, i chwilę smażę. Dodaję curry, liść laurowy, ziele, wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję grzyby, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, chwilę gotuję. Wlewam śmietanę, dodaję natkę pokrojoną i oregano.

Kulki z kaszy:

Kaszę gotuję według instrukcji, przekładam do miski, dodaję olej, sól, pieprz, zioła, parmezan i mieszam. Formuję nieduże kulki w dłoniach. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę w temp 200 stopni przez 10 minut aż będą chrupiące. Zupę podaję z kulkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz