sobota, 26 października 2019

Zapiekanka z ryżem kurczakiem i grzybami


Zapiekanka jesienna grzybowa z ryżem który został od poprzedniego obiadu. Dzięki temu zrobiłam ją bardzo szybko, i wykorzystałam resztki. Jaka jest w smaku? Obłędna, lekko serowa, mocno grzybowa pachnie lasem. Mega dobra na ciepło i na zimno. 

 



















1 woreczek ryżu ugotowany
1 cebula
40 dkg podgrzybków
100 g sera żółtego startego
200 g śmietany gęstej 18 %
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
oregano świeże
1 pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
80 g sera camembert
1 jajko
olej rzepakowy
1 ząbek czosnku

Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję cztery łyżki oleju, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i odstawiam na godzinę do lodówki.
Ryż wykorzystałam ugotowany z poprzedniego obiadu. Tak zwany recykling kuchenny. Cebulę, czosnek kroję drobno. Przesmażam na patelni na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam ale chwilę bo kurczak będzie jeszcze pieczony. Przekładam na talerz. W tym samym garnku smażę pokrojone grzyby. Do grzybów przestudzonych dodaję , ryż, jajko, śmietanę, ser starty, sól, pieprz, majeranek, natkę pokrojoną i mieszam. Przekładam do naczynia do zapiekania, na wierzchu układam kurczaka, plastry camemberta, plasterki cienkie grzybów świeżych. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz