wtorek, 8 listopada 2016

Zapiekanka porowo ryżowa

Zapiekanka prosta, z ryżem i porem w roli głównej. Bardzo mi smakowała, bo jest lekka i smaczna. Zrobiłam jej za mało bo znikła błyskawicznie.


























2 woreczki ryżu parboiled z dzikim
1 pierś z kurczaka
1 pora duża biała część
1/2 szklanki śmietany 30 %
100 g śmietany ukwaszonej
5 pomidorów suszonych
3 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów
sól, pieprz
papryka czerwona
przyprawa do kurczaka
masło klarowane
natka pietruszki

Por myję i kroję w krążki. Przesmażam na maśle klarowanym dolewam odrobinę wody i duszę na wolnym ogniu. Jak pora będzie miękka dodaję śmietanę ukwaszoną, kremówkę, doprawiam solą, pieprzem.
Pierś z kurczaka kroję na plastry, sola, pieprzę, posypuję papryką czerwoną, przyprawą do kurczaka. Odstawiam na 30 minut. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, wykładam na dno ryż, na nim układam piersi z kurczaka, na nie por, i kawałki pokrojone pomidorów suszonych. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika  na 30 minut temp 190 stopni. W trakcie pieczenia można przykryć zapiekankę folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika polewam na wierzchu oliwą od pomidorów suszonych, posypuję natką.

3 komentarze: