Szybka i prosta wuzetka w wersji porzeczkowej. Jest bardzo dobra, moja rodzina orzekła że lepsza niż tort. Szybko się ją robi, ale dobrze jest biszkopt przygotować dzień wcześniej. Konfitura porzeczkowa nadaje jej fajnego smaku lekko kwaskowego.Ciasto z akcentem alkoholu.
biszkopt kakaowy:
6 jaj wielkość M
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g mąki tortowej
3 łyżki kakao
krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
300 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki
3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki
polewa:
100 g czekolady gorzkiej
25 g masła
125 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki do posmarowania
1/2 szklanki wina czerwonego
Do miski wbijam białka, jaja dobrze jak mają temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo cukier po łyżce dalej ubijam, i następna partia cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem ale nie ubijam już za długo tylko do połączenia żółtek. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia mieszam. Przesiewam i dodaję stopniowo do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 30-35 minut.Jak biszkopt przestygnie kroję go poziomo na dwa blaty.
Śmietany schłodzone przelewam do misy, dodaję konfiturę z porzeczki i ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około.Studzę i wlewam jeszcze płynną do śmietany i miksuję. Dolny blat biszkoptu nasączam winem, smaruję konfiturą i wykładam krem zostawiając 3 łyżki do dekoracji. Wstawiam do lodówki aż masa się bardziej stężeje. W tym czasie robię polewę.
W rondelku podgrzewam śmietanę z masłem ale nie zagotowuję. Zdejmuję z palnika i dodaję połamaną czekoladę i rozpuszczam ją mieszając energicznie. Polewę odstawiam na 10 minut aż zgęstnieje. Ciasto nakrywam drugim blatem biszkoptu, dociskam i smaruję polewą. Wstawiam do lodówki aż polewa zastygnie i szprycą robię dekorację z reszty kremu. Ciasto dobrze jest schłodzić 3-4 godziny albo całą noc.
świetny pomysł z wersją porzeczkową :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sposób na odświeżenie tradycyjnej wuzetki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie))
OdpowiedzUsuń