piątek, 25 listopada 2016

Jaglana sałatka z awokado


Sałatka bardzo zdrowa z kaszą jaglaną i lekka. Można ją jeść na obiad i kolację. Zrobi ją każdy i zachwyci swoją rodzinę. Polecam dodawać awokado do sałatki bo ma wartościowy kwas oleinowy.















1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 opakowania roszponki
1 cebula czerwona
1 awokado
5 pomidorów suszonych
2 pomidory
8 oliwek czarnych dużych
1 łyżka soku z cytryny
8 oliwek zielonych
sos vinaigrette

marynata:

1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
4 łyżki oliwy

Kaszę jaglaną płuczę na sitku, przekładam do garnka i zalewam szklanką wody. Gotuję na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę i wstawiam na 30 minut garnek po koc aż kasza dojdzie.
Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę, oregano, bazylię, olej , mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki. Kurczaka smażę na patelni. Awokado obieram, kroję na kawałki i skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Do miski przekładam kaszę jaglaną wystudzoną, kurczaka, dodaję oliwki, pomidory pokrojone na cząstki, cebulę pokrojoną w piórka, awokado i mieszam, doprawiam solą, pieprzem.. Podaję z roszponką i polewam sosem vinaigrette.



1 komentarz: