poniedziałek, 21 listopada 2016

Sałatka ryżowa z soczewicą i ananasem

Sałatka którą można się zajadać i nie mieć wyrzutów sumienia. Wykorzystałam paprykę konserwową, soczewice gotowaną na parrze i ananasa oraz ryż trzy kolory. Zrobimy ją bardzo szybko kiedy spodziewamy się gości i nie tylko.












1 puszka soczewicy gotowanej na parze
5 plastrów papryki konserwowej
1 woreczek ryżu trzy kolory
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 ananasa świeżego
natka pietruszki
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
5 pomidorów suszonych
sól, pieprz

Ryż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam go zimną wodą i wyjmuję z woreczka do miski. Paprykę kroję w kostkę, tuńczyka odsączam z zalewy, to samo robię z soczewicą. Ananasa obieram, pozbawiam środka i kroję w kostkę. Pomidory suszone kroję na małe kawałki. Przekładam do miski składniki, dodaję natkę pokrojoną, jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam, dekoruję na talerzu natką.

3 komentarze: