niedziela, 27 listopada 2016

Pierniko babka pod gwiazdami


Piernik w trochę innym wydaniu bo pod gwiazdami z babką. Piernik jest miękki, delikatny, wilgotny. Polecam z domową polewą.






















ciasto na gwiazdę:
250 g mąki pszennej
250 g cukru pudru
200 g masła
1 cytryna
50 g smalcu
2 łyżki spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj wielkość M

piernik:

1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
50 g masła
1 łyżka smalcu
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka kakao
1 łyżka czubata przyprawy do piernika
3 jaja wielkość M
1/2 szklanki śmietany 36 %

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka masła

Gwiazda:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam masło, smalec i ucieram z pudrem mikserem. Jak masa będzie puszysta dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otarta z cytryny, i sok z połowy cytryny, spirytus. Całość łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Ubitą pianę dodaję do ciasta i mieszam już łyżką delikatnie. Formę keksówkę o wymiarach 11*23 cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Po upieczeniu zostawiam ją na 10 minut w piekarniku i wyjmuję jeszcze ciepłą na deskę. Zostawiam do przestygnięcia. Babkę dobrze jest upiec dzień wcześniej

Piernik:
Na patelni rozpuszczam miód, cukier, masło i smalec, dodaję przyprawę do piernika. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Odstawiam do przestygnięcia. Wbijam żółtka, mieszam, dodaję przesianą mąkę, sodę, kakao, powidła. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie.

Ciasto babkowe kroję w 1 cm plastry. Gwiazdki wykrawam za pomocą foremki do pierników w każdym kawałku. Formę keksówkę smaruję, wysypuję bułką, wylewam na jej spód 1/4 ciasta piernikowego, układam gwiazdki złączone razem, wylewam ciasto po bokach, i na wierzchu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 175 stopni i piekę 55 minut. PO wyjęciu z piekarnika wyjmuję jeszcze ciepły piernik na deskę do ostudzenia.

Polewa:

Do rondelka przekładam czekoladę połamaną, masło, śmietanę i rozpuszczam. Mieszam do połączenia się składników. Polewę odstawiam na 5 minut aż lekko zgęstnieje i smaruję nią piernik. Dekoruję gwiazdkami z ciasta babkowego.
Resztę ciasta babkowego jak nie zostanie zjedzone suszę i robię z niego bajaderki, albo dodaję do masy makowej na makowiec.
wywiad na Gotujmy.pl

10 komentarzy: