wtorek, 29 listopada 2016

Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami


Obiad prosty,lekki i zdrowy. Polecam klopsiki z dorsza bo są naprawdę dobre. Nawet osoby które nie przepadają za rybami mogą się do nich przekonać bo mają sporo dodatków innych.























1 woreczek ryżu
25 dkg filetu z dorsza
4 pieczarki średnie
1 marchewka mała
sól, pieprz
1 jajko
1 mała bułka
1/2 szklanki mleka

pozostałe:
bułka tarta do obtoczenia
natka pietruszki
1 pomidor
1 garść rukoli
1 marchewka
olej

Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu, przelewam go zimną wodą.Filet dorsza pozbawiam skóry. Bułkę namaczam w mleku. Do miski przekładam 1/2 woreczka ryżu, dodaję dorsza którego pokroiłam a potem zblendowałam, dodaję marchewkę startą na tarce jarzynowej drobnej. Dodaję też jajko, bułkę odciśniętą w mleku, i pieczarki drobno pokrojone. Doprawiam, solą, pieprzem, i całość dokładnie wyrabiam. Formuję niewielkie kulki które obtaczam w bułce tartej.Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju, i lekko je spłaszczam przed włożeniem na patelnię.Smażę na rumiany kolor. Podaję z rukolą, pomidorem,paskami marchewki i ryżem wymieszanym z natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz