Pieczarki z porem i kalafiorem w połączeniu z sosem tworzą świetne trio. Nie potrzeba dodawać mięsa, bo obiad jest sycący i dobry.
30 dkg pieczarek
1/2 kalafiora
1 por biała część
200 g śmietany 18 % ukwaszonej
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka mąki krupczatki
sól, pieprz
150 g makaronu tagliatelle
masło klarowane
natka pietruszki
Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym. Wykładam na talerz.
Pieczarki myję, kroję i przesmażam na patelni, dodaję por, doprawiam sola, pieprzem. Kalafior dzielę na małe różyczki i gotuję aldente w osolonej wodzie. Do pieczarek , dodaję śmietanę. Mleko wlewam do kubka, dodaję mąkę i wlewam do sosu.Zagotowuj, doprawiam, dodaję kalafior i mieszam. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i podaję z sosem. Posypuję natką pietruszki.
świetna propozycja na sos do makaronu :)
OdpowiedzUsuń