Rolada która łączy w sobie dwa gatunki mięsa i grzyby. Polecam na obiad bo jest prosta do zrobienia i zachwyci rodzinę.Indyk jest soczysty dzięki dodatkom.
800 g filetu z indyka
500 g mielonego z szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do indyka
1 garść suszonych grzybów
1 cebula
sól, pieprz
masło klarowane
1/2 pęczka koperku
Grzyby namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień przekładam razem w wodą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę i odsączam z wody. Cebule obieram, kroję drobno i przesmażam na maśle. Dodaję pokrojone grzyby i dalej przesmażam, doprawiam solą, pieprzem i studzę.
Filet z indyka nacinam tak żeby uzyskać jeden duży płat mięsa, potem rozbijam delikatnie ale nie za mocno. Solę, posypuje przyprawą do indyka.
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sprasowany czosnek, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i całość dokładnie mieszam. Mielone wykładam na płat mięsa, zostawiam z każdego boku 2 cm wolnego. Posypuję koperkiem i wykładam farsz z grzybów. Roladę zwijam od krótszego boku. Związuję grubą nitką i mocno ściągam. Układam w brytfannie i przesmażam z każdej strony aż się zarumieni. Roladę duszę około 1,5 godziny podlewam wodą od czasu do czasu i obracam. Jak przestygnie usuwam nitki.
i na kanapki i do obiadu pasuje :)
OdpowiedzUsuń