piątek, 1 lutego 2013

Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu






 
 
300 gram kaszki kukurydzianej
5 szklanek wody zimnej
3 łyżki startego parmezanu
½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki masła
Sól
20 dkg krewetek mrożonych
½ cukinii
8 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
½ opakowania tofu
5 plastrów żółtego sera
Bazylia
Oregano suszone
Pieprz
1 ząbek czosnku
½ papryki czerwonej
 5 łyżek sosu pomidorowego ostrego
Olej
 
 Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam
 energicznie.Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól.
Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła. Krewetki odmrażam,
marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany
i przesmażam na patelni około 2 minuty. Polentę smaruje sosem pomidorowym, 
na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika
 na 20 minutna 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe, 
i pokrojone tofu,  na 10 minut wstawiam do piekarnika. Po wyjęciu układam 
krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone.
 Smacznego 

3 komentarze:

  1. pięknie się prezentuje, pewnie pysznie smakuje, w sam raz na te ponure dni

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bajecznie choć krewetki-nie,dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń