sobota, 7 listopada 2020

Szarlotka z pigwą

 Tym razem pokusiłam się o szarlotkę ale z pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa. Ja osobiście bardzo ją lubię bo ma fajny aromatyczny smak. Do ciast idealna i na przetwory.

 






 
 

 

forma o wymiarach 24x24 cm

ciasto kruche:

100 g mąki migdałowej

100 g mąki kokosowej

200 g mąki pszennej 

4 żółtka

8 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

200 g masła



pigwa:

1,5 kg pigwy

6 łyżek cukru

1/4 łyżeczki cynamonu

50 ml wody

1 cytryna 

puder do posypania

 

Ciasto kruche:

Do miski przesiewam mąki, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, cukier,sól, zimne pokrojone masło. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma.Dzielę na dwie części. Ciasto wkładam do zamrażalnika na godzinę.

Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej i rozsypuję w formie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę 10-15 minut aż się zrumieni.

Pigwa:

Pigwy obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wodę, cukier, cynamon i przesmażam aż zrobią się miękkie. Odstawiam do wystygnięcia.

Na podpieczony ciepły spód wykładam pigwę. Ścieram drugą cześć ciasta i wysypuję na pigwę. Blaszkę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni nagrzanego i piekę około 25 minut aż się zrumieni. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz