środa, 25 listopada 2020

Kokosowy kurczak ze szpinakiem i cukinią

 Danie obiadowe które zrobicie w 20 minut. Kokosowy kurczak ze szpinakiem, pomidorami i cukinią. Smacznie, zdrowo, bez laktozy za to kokosowo. Uwielbiam takie szybkie dania z jednej patelni.

 

 


 




 

składniki:

400 ml mleczka kokosowego

1 łyżeczka mąki kokosowej

1 pierś z kurczaka

6 pomidorów suszonych

1 cukinia mała

150 g szpinaku świeżego

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

masło klarowane

natka pietruszki 


Cebulę, czosnek obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle klarowanym. Pierś z kurczaka kroję w kostkę. Dodaję do cebuli i przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem.Wlewam mleczko kokosowe, i chwilę gotuję. Mąkę kokosową rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i dodaję do sosu. Dokładam liście szpinaku świeże i już tylko chwilę  mieszam aż liście zwiędną. Dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Cukinię kroję na nitki makaronowe. Wykorzystuje do tego specjalny nożyk. Można pokroić ją też nożem w paski cienkie. Dodaję do potrawy, posypuję natką pietruszki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz