wtorek, 3 listopada 2020

Kanie w sosie kokosowym wege

 Wegańskie danie z grzybami kaniami w roli głównej. Bez laktozy, bez glutenu. Zrobicie w 10 minut. Możecie wykorzystać każde inne grzyby. U mnie kanie bo bardzo je lubię i jak mam okazję zbieram.

 



 



 

 


składniki:

1 cebula

300 ml mleczka kokosowego

1 łyżka mąki migdałowej

sol, pieprz czarny i czerwony

1 łyżeczka majeranek

natka pietruszki

olej rzepakowy

8 grzybów kani dużych1 gałązka tymianku

Wykonanie:

Grzyby oczyszczam, nie myję ich. Odrywam ogonki i wyrzucam. Kapelusze kroję na paski. Cebule drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję kanie i przesmażam dalej. Mąkę migdałową rozrabiam w mleku kokosowym i wlewam do grzybów. Zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem czarnym, czerwonym, majerankiem, tymiankiem. Posypuję natką pietruszki.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz