czwartek, 5 listopada 2020

Dyniowy omlet ze szpinakiem i łososiem

 Jesienny omlet z dynią w roli głównej i szpinakiem. Dodałam jeszcze pomidory suszone i świeże bo miałam. Do tego łosoś i mamy ekstra omlecik. Jesień to pełna paleta kolorów i na omlecie to widać.

 

 



 


 


 

 


 

omlet:

3 jajka wielkość M

szczypta soli, pieprzu, papryczki chili

4 łyżki puree  z dyni pieczonej/ po upieczeniu miksuję dynię blenderem/

4 pomidory suszone

pozostałe:

110 g łososia z oleju z suszonymi pomidorami

100 g szpinaku

1 ząbek czosnku

sól, pieprz czarny i czerwony

1 łyżka masła klarowanego

1 kawałek dyni upieczonej

4 pomidory koktajlowe

natka pietruszki

 

Wykonanie:

Szpinak myję, osuszam i przesmażam na odrobinie masła. Dodaję czosnek drobno pokrojony, sól, pierz.

Do miski wbijana jajka, dodaję sól, pieprz, chili i rozbijam trzepaczką chwilę. Do jajek dodaję puree z dyni zimne, pokrojone pomidory suszone i mieszam. Na patelni rozgrzewam masło, wlewam jajka i smażę na wolnym ogniu aż omlet się zetnie. Omlet podaję ze szpinakiem, kawałkami dyni, pomidorkami,łososiem, natką pietruszki, listkami botwiny.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz