wtorek, 24 listopada 2020

Buddha bowl z polędwicą w sosie sojowym

Buddha bowl posiłek typu superfood złożony z różnych składników, podany w jednym naczyniu. U mnie króluje polędwica wieprzowa w sosie sojowym. Do tego pyszne chrupiące warzywa. Zdrowo, kolorowo i smacznie.

 

 





 

marynata:

1 polędwica wieprzowa

70 ml sosu sojowego ciemnego 

2 cm imbiru świeżego

3 łyżki oleju sezamowego

2 ząbki czosnku

3 łyżki octu ryżowego

 

pozostałe:

1/4 dyni hokkaido

1 awokado

1 ogórek zielony

1 garść kapusty czerwonej w marynacie

1 marchewka

papryczka chili

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru kokosowego

1 łyżeczka czarnego sezamu

1 łyżka soku z cytryny

 

Wykonanie:

Mięso kroję na cienkie paski albo kostkę. Przekładam do miski, dodaję ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek drobno pokrojony i imbir. Mięso wkładam do lodówki na noc najlepiej albo na godzinę. Patelnię rozgrzewam, i przesmażam mięso. Podlewam odrobiną wody. Jak sos się zredukuje odstawiam mięso z patelni. Polędwica nie musi być długo smażona. 

 Dyni nie obieram ,kroję w kostkę. Na patelnię wlewam sos sojowy dodaję cukier, dynię i dusze na wolnym ogniu około pięć minut. Można podlać wodą dynię.

Marchewkę obieram i kroję w julienne, awokado wydrążam łyżką i kroję na plastry. Skrapiam sokiem z cytryny. W misce układam polędwicę, plastry ogórka, kapustę,dynię, marchewkę, piórka cebuli. Całość posypuję sezamem i chili pokrojonym. Podaję z ryżem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz