środa, 18 listopada 2020

Pikantna grzybowa z pastą curry i kaszą

Rozgrzewająca zupa grzybowa z pastą curry i sosem paprykowym. Do zupy dodałam kasze jęczmienną przez co zupa jest jeszcze bardziej syta.

 

 



 

 


 

 




 


 

składniki:

2 marchewki

1 kawałek korzenia selera

1 por biała część

2 ziemniaki

1 pietruszka korzeń

40 dkg podgrzybków

1 cebula

3 łyżki kaszy jęczmiennej

sól, pieprz czarny i czerwony

1 łyżeczka majeranku

3 łyżeczki sosu paprykowego ostrego

2 łyżki pasty curry

2 łyżki śmietany 18 % do zup

natka pietruszki

olej rzepakowy

 

Cebulę, por kroje i  przesmażam na oleju. Dodaję pastę curry. Marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę kroję w kostkę, i przesmażam z cebulą dalej. Wlewam dwa litry wody, wsypuję kaszę i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję sos paprykowy, sól, pieprz. Grzyby kroję przesmażam na osobnej patelni na oleju. Dodaję do zupy, doprawiam majerankiem, zagotowuję. Śmietanę rozrabiam z niewielka ilością zupy w kubku. Wlewam do garnka, mieszam i już nie gotuję. Podaję z natką pietruszki.

 


1 komentarz: