czwartek, 2 kwietnia 2020

Schabowe w panierce z ziemniaków


Schabowe w innym wydaniu z frytkami. Ale frytki zdrowe, bo z marchewki, selera i nie smażone. Kotlety zrobiłam w panierce z ziemniaków, takich jak na placki ziemniaczane. Jest obiad który zrobimy z podstawowych składników. Polecam do tego sos czosnkowy który wzmocni naszą odporność.


























kotlety:

4 kotlety schabowe
4 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki bezglutenowej
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
papryka ostra
zioła włoskie
olej rzepakowy

frytki:

1 seler duża
3 duże marchewki 
sól, pieprz
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
4 łyżki oleju
papryka ostra

sos czosnkowy:

150 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypiorek świeży
zioła włoskie

Frytki:

Seler, marchew obieram i kroję na słupki. Przekładam do miski, dodaję olej, sól, pieprz, oregano, bazylię, paprykę i mieszam wszystko. Odstawiam do lodówki na 30 minut.
Blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia, rozsypuję frytki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut.

Kotlety:

Kotlety rozbijam, posypuję solą, pieprzem, ziołami włoskimi i odstawiam do lodówki. W tym czasie obieram ziemniaki i ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam na sito i zostawiam na 15 minut żeby z ziemniaków odsączyła się woda. Do ziemniaków dodaję jajka, sól, pieprz, majeranek, przyprawy włoskie, paprykę ostrą, mąkę i mieszam. Kotleta biorę w dłonie i obkładam go pulpą ziemniaczaną, z jednej i drugiej strony. Na patelni rozgrzewam olej, i układam kotleta. Smażę na wolnym ogniu około 7 minut. Po zdjęciu z patelni przekładam na deskę na ręcznik papierowy.

Sos:

Czosnek drobno kroję, mieszam z jogurtem, szczypiorkiem i przyprawami.

Kotlety podaję z frytkami i sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz