wtorek, 7 kwietnia 2020

Żurek z pieczarkami i jajkiem zapiekanym


Świąteczny żurek który podałam z jajkiem ale zapiekanym na cieście francuskim. Do żurku dodałam suszone pieczarki które wzbogacają jego smak. Wiosna za oknem i na talerzu.





















1 litr bulionu drobiowego
400 ml zakwasu żytniego na żurek
1 cebula
1 kiełbasa biała
10 dkg boczku wędzonego
20 dkg szynki wędzonej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
125 ml śmietany
1 garść suszonych pieczarek
1 marchewka
szczypiorek
1/2 opakowania ciasta francuskiego
3 małe jajka


Cebule kroję drobno i przesmażam w garnku, dodaję boczek pokrojony, szynkę i chwile smażę . Wlewam bulion, dodaję marchewkę, wlewam zakwas na żurek i gotuję 20 minut. Potem dodaję kiełbasę pokrojoną, suszone grzyby, czosnek sprasowany i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu dodaję śmietanę i majeranek roztarty. Nie solę zupy bo szynka jest słona. Grzyby nie moczę wcześniej bo pieczarki mają delikatne płatki które w zupie szybko zmiękną.

Z ciasta francuskiego za pomocą foremki do ciastek kształt jajko wycinam 9 jajek. Z sześciu wycinam ramki, tzn potrzebne będą tylko obwódki po około 0,5 cm. Biorę wycięte jajko całe, smaruje jego brzegi białkiem i przyklejam ramkę, znowu smaruję białkiem i znowu ramka. Układam na papierze do pieczenia na blaszce. Wstawiam na 5 minut do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, wyjmuję wbijam jajka, posypuję szczypiorem i znowu wstawiam na 10-12 minut aż się lekko zrumienią. Żurek podaję z jajkiem zapiekanym w cieście, marchewką, szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz