wtorek, 31 marca 2020

Szakszuka z bakłażanem i cukinią

Uwielbiam pomidory i warzywa. Przegląd lodówki i robię pyszną, domową najlepszą szakszukę. Na szczęście bakłażany i cukinie można kupić teraz cały rok. Co ja bym bez nich zrobiła ha. Moja kuchnia bez nich to jak basen bez wody. Szakszuka z bakłażanem, cukinią, cebulką, chili i jajeczkiem. Czy może być coś lepszego i zdrowszego.



























1 cebula
1 bakłażan
1 cukinia mała
200 ml ketchup Polskie przetwory
5 jajek
szczypiorek, koperek świeży, natka pietruszki
7 pomidorków koktajlowych
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
bazylia, oregano suszone
2 ząbki czosnku
1/2 papryki wędzonej
olej rzepakowy 


Cukinię kroję we wstążki za pomocą specjalnej obieraczki. Przesmażam na oleju chwilę, doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na talerz.
Cebulę, czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana i dalej smażę. Podlewam 100 ml wody i duszę na wolnym ogniu. Dodaję ketchup, bazylię, oregano, chili, paprykę wędzoną. Przesmażam jeszcze 10 minut. Na końcu dodaję połowę cukinii i mieszam. Wbijam jajka, dodaję pomidory koktajlowe, przykrywam pokrywką i smażę na wolnym ogniu aż jajka się zetną. Podaję z natką, koperkiem, szczypiorkiem.

1 komentarz: