czwartek, 23 kwietnia 2020

Jaglana z tuńczykiem i warzywami

Szybkie danie z patelni z kaszą jaglaną, tuńczykiem i warzywami. Nie macie pomysłu na obiad to warto zastanowić się co jest w lodówce. Potrawę można modyfikować. Kaszę dodać jaką macie, warzywa także.



























185 g tuńczyka w sosie własnym
7 pomidorów suszonych
1/2 brokuła
8 pomidorków koktajlowych
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 cukinia mała
koper, natka świeża
sól, pieprz
papryka chili
4 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
czosnek suszony
olej rzepakowy

Tuńczyka odsączam z zalewy. Brokuł dzielę na różyczki. Kaszę przelewam zimną wodą i wsypuję do garnka. Wlewam 2/3 szklanki zimnej wody, łyżkę oleju  i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Cukinię kroję w kostkę. Pomidorki koktajlowe i suszone na pół.  Na patelni na oleju od pomidorów suszonych przesmażam cukinię, dodaję różyczki brokuła, chwilę przesmażam i podlewam 50 ml wody. Brokuł chwilę duszę, ale ma być aldente. Dodaję pomidorki koktajlowe, suszone, kaszę jaglaną, tuńczyka i chwilę smażę. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, papryką chili, koperkiem, natką.

1 komentarz:

  1. Ale super przepis. Wygląda to bardzo apetycznie mam nadzieję że tak tez smakuję. Jutro skorzystam z tego przepisu. Ostatnio znalazłam na stronie kuchnia bardzo fajne przepisy i porady odnoście kuchni i zdrowego odżywiania. Bardzo fajny kobiecy blog polecam zajrzeć.

    OdpowiedzUsuń