sobota, 11 kwietnia 2020

Marcepanowy tort z żelką


Z okazji świąt Wielkanocnych życzę każdemu radości, spokoju i zdrowia na święta. Niech ten trudny czas w jakim się znaleźliśmy da nam jeszcze więcej wiary i siły że to co lepsze jest jeszcze przed nami. Smacznego jajka :-)
 











































biszkopt:

6 jaj wielkość M
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
2/3 szklanki cukru

krem:

200 g marcepanu
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny płaskie
1 łyżka cukru pudru

przełożenie:

1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

poncz:

125 ml wina białego
1 cytryna
50 ml wody

polewa czekoladowa:

50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietany kremówki 30 %
1/3 łyżeczki żelatyny

żelka wiśniowa:

250 g wiśni mrożonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska
1/2 galaretki owoce leśne
125 ml wody

dekoracja:

jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki

Biszkopt:


Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy.

Krem:

Śmietanę wlewam do garnka, dodaję marcepan pokrojony i podgrzewam do rozpuszczenia marcepanu na małym ogniu. Odstawiam do przestudzenia i wstawiam na noc do lodówki. Do śmietany dodaję mascarpone, puder,i ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach masy śmietanowej i rozpuszczam w mikrofalówce. Do ciepłej żelatyny dodaję kolejne dwie łyżki masy śmietanowej, w ten sposób hartuję ją. Wlewam cienkim strumieniem do śmietany i mieszam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje.

Poncz:

Składniki ponczu mieszam w szklance.

Żelka wiśniowa:

Wiśnie przekładam do garnka,i chwilę podsmażam. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 50 ml wody zimnej. Do gotujących wiśni wlewam mąkę i mieszam cały czas zrobią się lekko gęste. Galaretkę rozpuszczam w 75 ml wody gorącej i wlewam do wiśni. Mieszam i odstawiam do stężenia do lodówki.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczam w 20 ml wody i dodaję do czekolady, mieszam.


Wykonanie tortu:

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu marcepanowego, potem połową konfitury. Układam kolejny blat, nasączam, kolejna 1/3 część kremu, konfitura. Ostatni blat też nasączam. Smaruję kremem, i boki tortu też. Wstawiam do lodówki na godzinę. Brzegi tortu polewam czekoladą. Wstawiam na 15 minut do lodówki. Środek tortu dekoruję żelką wiśniową. Układam jajka czekoladowe, marcepanowe, baton czekoladowy, płatki migdałowe.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, w opisie biszkoptu napisała Pani, ze dodaje barwnik w żelu..tzn. Jaki dokładnie kolor?

    OdpowiedzUsuń