niedziela, 2 grudnia 2018

Tort makowo marcepanowy

Marcepanowo makowy tort z konfiturą wiśniową. Marcepan zrobiłam sama, bo jest prosty do wykonania. Torcik jest lekki, i mocno migdałowy. Marcepan dodałam i do kremu i udekorowałam nim tort. Nie oderwiecie się od niego.




































biszkopt:
1/3 szklanki maku
1/2 szklanki migdałów zmielonych
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
5 jaj wielkość L

marcepan:
250 g migdałów
3/4 szklanki cukier kryształ
1 łyżka miodu
150 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku migdałowego

1/3 szklanki wody


krem marcepanowy:
200 g marcepanu
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30 %

krem maślany:
200 g masła
1 łyżeczka cukru
1 jajko duże



pozostałe:
1 słoiczek konfitury wiśniowej
1/2 szklanki białego wina
1 cytryna
50 g płatków migdałowych

dekoracje:
5 kulek kokosowych
30 g czekolady białej
30 g czekolady gorzkiej

Marcepan:

Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały mielę malakserem, potem przesiewam przez sitko. Do migdałów dodaje puder i mieszam. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jak jest za mokry dodaję puder, jak się nie klei dodaję wody.           

Biszkopt:

Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki lepiej się ubijają. Białka ubiłam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo, kolejna łyżka jak poprzednia partia cukru rozpuści się. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Mąki, mak, migdały, proszek mieszam i dodaje w trzech partiach stopniowo do ciasta. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt 45 minut aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę dzięki czemu będzie równy. Dopiero zimny wyjmuję z formy.

Krem marcepanowy :

Do miski przekładam serek, marcepan i mieszam mikserem. Jak marcepan się połączy z serem, dodaję śmietanę i dalej ubijam aż krem zrobi się gęsty. Nie dodaję cukru, bo marcepan jest słodki.

Krem maślany:

Miękkie masło ucieram na puch. Jajko ubijam na parze z cukrem. Do utartego masła dodaję stopniowo jajko i ucieram. Nie dodaję więcej cukru bo marcepan jest słodki.                   

Dekoracje:

Czekolady białą i gorzką rozpuszczam w osobnych miskach w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia łyżeczką robię kleksy z czarnej czekolady. Białą czekoladę przełożyłam do tylki i na gorzkiej czekoladzie zrobiłam obwódki. Za pomocą wykałaczki robię gwiazdki, tzn na około pociągam kreski po obwodzie. Wstawiam do lodówki na 10 minut. Delikatnie zrywam gwiazdki.

Przełożenie:

Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam winem z sokiem z cytryny. Smaruję połową kremu. Układam drugi blat który też nasączam. Smaruję pozostałym kremem, a na nim konfitura. Układam trzeci blat.Wierzch tortu i boki smaruje kremem maślanym. Pozostały marcepan rozwałkowuję robię to na papierze do pieczenia przez drugi arkusz. Wtedy marcepan się tak nie klei do wałka. Za pomocą talerza obrysowuje okrąg większy od średnicy tortu. Układam blat marcepanu. Dekoruje tort kulkami, gwiazdkami, posypuje startą czekoladą.

2 komentarze:

  1. Istny obłęd!!!! :) z pewnością wypróbuję przepis :) Podejrzewam, że smakuje 10000 razy lepiej niż wygląda. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! Ależ on apetycznie wygląda, istne cudo. I ten marcepan, mniam... U mnie tez marcepan, ale w kruchych ciasteczkach.
    Twój tort wygląda bajkowo, świetna propozycja na Święta.

    OdpowiedzUsuń