wtorek, 18 grudnia 2018

Pietruszkowy łosoś z łuskami


Łosoś z łuskami pod pierzynką z serka pietruszkowego. Niech święta kojarzą nam się nie tylko z karpiem. Zresztą nie wszyscy lubią tą rybę dlatego mam dla was alternatywę która na pewno wam posmakuje. Danie jest lekkie do tego.Na świątecznym stole nie może zabraknąć różnych gatunków ryb.
















marynata:
500 g filetu z łososi
sól, pieprz
2 marchewki
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziarna ziele angielskie
3 łyżki octu winnego

1 ogórek zielony
1 łyżeczka żelatyny
1 szklanka wody


pasta:
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g serka puszystego śmietankowego
1/3 szklanki śmietany 30 %
1 łyżeczka chrzanu
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz



Zalewa:

Cebulę kroję w piórka, przekładam do garnka, dodaję ziele, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, kilka ziaren pieprzu, dodaję obraną marchewkę, wlewam około litra wody i gotuję wywar aż marchewka będzie miękka. Wyjmuję ją z garnka, do wywaru dodaję ocet winny i zagotowuję ponownie, wkładam łososia, powinien być cały przykryty marynatą, i odstawiam na trzy godziny nie gotuję go, nakrywam pokrywką. Ryba w zalewie dojdzie.

Pasta pietruszkowa:

Natkę pietruszki drobno siekam, przekładam do  wysokiego pojemnika, dodaję oliwę z oliwek, połowę serka i miksuję blenderem. Doprawiam  solą, pieprzem.

Do drugiej części serka dodaję chrzan, śmietanę, sól, pieprz i miksuję blenderem.

Rybę wyjmuję z zalewy na talerz i zostawiam na 30 minut aż puści soki zalewy. Układam ja na półmisku skórą do dołu, smaruję pastą pietruszkową, na to pasta chrzanowa. Ogórka kroję na pół wzdłuż, a potem na bardzo cienkie plastry. Układam na rybie w formie łusek, zaczynam od ogona ryby. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, wlewam  szklankę gorącej i rozpuszczam. Jak zacznie lekko tężeć ale będzie jeszcze płynna polewam rybę. Wstawiam do lodówki do stężenia. Dekoruje marchewką i natką.

1 komentarz:

  1. Wspaniały łosoś z pietruszką chrzanem i ogórkiem zalany żelatyną.Ozdobiony w kształcie ryby.Pychotka-Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń