czwartek, 6 grudnia 2018

Pierogi z pudrem grzybowym


Pierogi z pudrem z grzybów leśnych. Żeby zrobić taki puder potrzebujemy młynek do kawy. Polecam taki puder zrobić na zapas, przechowywać w słoiczku i dodawać go do sosów, ciasta pierogowego. Pierogi będą wam na pewno smakować. Idealne na Wigilie. W mojej rodzinie co roku robimy pierogi, jedne robię z pudrem a część bez. Tradycji musi stać się zadość, a nie ma nic lepszego niż takie domowe pierożki pachnące grzybami i lasem.





















Ciasto:

250 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
2/3 szklanki wody gorącej
2 łyżki pudru z grzybów leśnych/ garść grzybów suszonych zmieliłam w młynku do kawy/

Farsz:

40 dkg kapusty kiszonej
25 dkg pieczarek małych
1 łyżeczka pudru z grzybów
sól, pieprz czarny i czerwony
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka masła

Farsz:

Kapustę przekładam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, wlewam wody tyle żeby przykryła kapustę i gotuje na wolnym ogniu aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzam kapustę. Pieczarki myję, kroję i przesmażam na maśle na patelni. Kapustę kroję drobno nożem, przekładam do pieczarek i chwile przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję puder grzybowy.

Ciasto:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję puder, sól, olej, wodę gorącą wlewam stopniowo i mieszam składniki. Zagniatam ciasto rękoma i w zależności od potrzeb dolewam wodę albo nie. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawam kwadraty, układam w foremce do pierogów, dodaję farsz i sklejam. W garnku zagotowuje wodę z łyżką oleju i wkładam pierogi. Od zagotowania gotuję około trzy minuty. Pierogi podaję z przesmażonymi pieczarkami, polewam masłem, posypuje pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz