poniedziałek, 24 grudnia 2018

Pieczarkowa wigilijna pod gwiazdami

Dla wszystkich odwiedzających bloga wesoła kuchnia zdrowia, spokoju i radości na te święta. Cieszcie się sobą, i każdą chwilą razem spędzoną z rodzinami, przyjaciółmi, znajomymi. Smacznego karpia wam życzę albo innej rybki i symbolicznie dzielę się z Wami opłatkiem.


Pyszna zupa grzybowa pieczarkowa z makaronem bezglutenowym pod gwiazdami. Zupa kremowa z dodatkiem serka, aksamitna. Polecam na świątecznym stole i nie tylko. 























500 g pieczarek
1 cebula
2 marchewki
1 kawałek selera korzenia
1 por biała część
2 ziemniaki
2 litry wody
sól, pieprz
natka pietruszki
60 g serka topionego
1/2 szklanki śmietany 36 %
makaron  bezglutenowy fusilli
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
masło klarowane

Marchewkę, seler, ziemniaki obieram myję, por kroję na pół. Ziemniaki i seler kroję na kawałki, marchewkę zostawiam w całości. Warzywa przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę na maśle, dodaję starte na tarce jarzynowej pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem.
Z bulionu wyjmuję marchewkę, ziele, liść a resztę miksuję blenderem. Do bulionu dodaję przesmażone pieczarki, serek, śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron gotuję aldente. Zupę podaję z makaronem, marchewką, przesmażonymi plastrami pieczarek, natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz