poniedziałek, 10 grudnia 2018

Pasztet z łososia dorsza i pieczarek


Lekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet.
























pasztet łososiowy:

50 dkg łososia
1 jajko gotowane
1 cebula
1/2 pęczka koperku
1 bułka czerstwa
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz
1 jajko
mleko
1 łyżka masła

pasztet z dorsza:

350 g filetu z dorsza
2 jajka gotowane
200 g pieczarek
sól, pieprz
1 bułka
mleko
przyprawa do ryb
1 jajko
1 cebula
1 łyżka masła

pozostałe: pieprz czerwony , olej rzepakowy

Pasztet z dorsza:

Filet z dorsza pozbawiam skóry, usuwam ości jeżeli są takie, kroję na kawałki. Cebule obieram. Rybę z cebulą, jajkami gotowanymi miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku, mocno odciskam i tez miele maszynką. Pieczarki ścieram na tarce jarzynowej. Przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Ostudzone dodaję do ryby. Koper kroję i też dodaję, jajko,przyprawę do ryb, sól, pieprz, rozpuszczone i ostudzone masło. Masę mieszam.

Pasztet z łososia:

Rybę pozbawiam skóry, ości kroję na kawałki. Miele maszynką razem z cebulą, jajkiem gotowanym i namoczoną i odciśniętą z mleka bułką. Najpierw mielę dorsza potem łososia. Do masy dodaję koper pokrojony, paprykę wędzoną, sól, pieprz, jajko, masło roztopione. Całość mieszam.

Foremkę o wymiarach 24x11 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Wykładam masę z dorsza, na nią masę z łososia. Z wierzchu smaruję pasztet olejem rzepakowym, posypuje pieprzem czerwonym.
Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę pasztet godzinę. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz