środa, 12 grudnia 2018

Piernikowe witraże ośnieżone

Świąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo fajna zabawa dla dzieci. W końcu największą radość sprawia nam kiedy możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam.


















ciasto piernikowe:

180 g mąki pszennej
55 g masła
1 jajko
30 g cukru brązowego
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g syropu klonowego

pozostałe:

1 słoiczek konfitury wiśniowej
wiórki kokosowe
lukier / cukier puder, białko jaja, sok z cytryny/

Pierniki:

Masło, syrop klonowy, cukier brązowy przekładam do garnka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Mieszam cały czas. Zdejmuje z ognia syrop i studzę.
Do miski przesiewam mąkę, dodaje sól, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, kakao, jajko.
Mieszam mikserem. Wolnym strumieniem wlewam syrop i cały czas mieszam mikserem. Ciasto zagniatam rękoma. Może wydawać się luźne, ale takie ma być. Wstawiam do lodówki, na trzy godziny wtedy stwardnieje.
Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuje ciasto cienko na 2 mm. Foremką w kształcie serca i szklanką wycinam pierniki. W połowie pierników wycinam serca a w drugiej połowie gwiazdki małymi foremkami. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni góra dół. Pierniki układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę około 5-7 minut aż się lekko zarumienią. 

Dekoracja:

Lukier robię z pudru, białka i soku z cytryny. Przekładam do tyłki i dekoruję nim każdy piernik z wycięciem na około. Od razu posypuję wiórkami kokosowymi zanim lukier zastygnie.
Konfiturę zmiksowałam blenderem bo miała kawałki owoców. Pierniki całe smaruję konfiturą, przykładam piernik z wycięciem i sklejam. 




1 komentarz: