czwartek, 20 grudnia 2018

Śledziki buraczkowe z nadzieniem


Roladki śledziowe wyglądające jak bombeczki. Śledzie moczone są w zakwasie buraczanym dzięki czemu uzyskamy taki piękny kolor. Rodzina na pewno będzie zachwycona taki śledzikami. Nie tylko fajnie wyglądają ale też są bardzo dobre.  













5 płatów śledzi matias
2 ogórki korniszony
2 plastry papryki konserwowej
1 szklanka zakwasu buraczanego
2 łyżki octu winnego
120 g serka śmietankowego puszystego
2 łyżeczki chrzanu
1 jajko
sól, pieprz czerwony ziarna
natka pietruszki
kawałek marchewki z zalewy od ogórków
olej lniany

Śledzie moczę w zimnej wodzie około 10 minut. Wodę odlewam, a do śledzi wlewam zakwas buraczany i ocet winny. Śledzie dociskam talerzykiem i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję płaty z zalewy i odsączam. Jajko gotuję na twardo, wykorzystam tylko żółtko. Do miseczki przekładam serek, dodaję chrzan, żółtko, sól, pieprz i mieszam widelcem. Serek przekładam do rękawa cukierniczego. Śledzie zwijam w rulon i spinam wykałaczką. W środek wkładam ogórka, paprykę, i wyciskam serek. Dekoruję natką, ziarnami pieprzu, marchewką. Podaję z olejem lnianym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz