piątek, 14 grudnia 2018

Rolada śledziowa


Śledzie można wykorzystać na wiele sposobów. Tym razem polecam roladę która idealnie pasuje na świąteczny stół. Jak śledzie to muszą być buraczki u mnie pieczone bo są lepsze od gotowanych. Do farszu dodałam jajka, serek. Szybkie, proste a jakie dobre. Nawet śledzie można podać w ciekawy sposób. 












5 filetów śledziowych długich
1 burak pieczony
2 jajka ugotowane na twardo
170 g serka śmietankowego
1 marchewka ugotowana duża
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
natka pietruszki
3 ogórki korniszony


Filety śledziowe moczę w zimnej wodzie żeby pozbyć się nadmiaru soli około dwie godziny. Buraka pieczonego ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do miseczki. Dodaję do nich dwie łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz, ocet winny i mieszam. Marchewkę ścieram też na tarce, przekładam do drugiej miski, dodaję łyżkę serka, sól, pieprz i mieszam. Jajka kroję drobno, przekładam do miseczki dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz. Filety śledziowe układam na foli aluminiowej obok siebie. Wykładam farsz z marchewki zostawiając po 1 cm wolnego z każdego brzegu. Na nim rozsmarowuję farsz z buraczka, potem z jajka. Ogórki kroje w plastry wzdłuż. Filety zwijam razem z folią. Moje filety nie były takie długie dlatego na spodzie rolady ułożyłam plastry ogórka. W ten sposób farsz nam będzie się trzymał. Roladę wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję, posypuje natką.

1 komentarz: