środa, 1 września 2021

Wegański budyń jaglany ze śliwkami

 Na śniadanie albo na deser proponuję pyszny zdrowy wegański budyń jaglany. Na mleku kokosowym z mango i śliwkami. Słodycz z natury bez dodatku cukru. Bo na słodko może być bez dosładzaczy.

 


 

 



400 ml mleczka kokosowego

100 ml kaszy jaglanej

1 mango

150 g śliwek

1 łyżka mix bakalii

mięta do dekoracji


Kaszę przelewam zimną wodą na sitku i przesypuję do garnka. Wlewam 300 ml mleczka kokosowego i 50 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości aż kasza wchłonie płyn. Mango obieram, kroję na kawałki. Jeden plaster zostawiam do dekoracji. Resztę miksuję blenderem. Po ugotowaniu kaszy dodaję 2/3 musu do kaszy, podgrzewam i mieszam. Miksuję kaszę blenderem, dolewam resztę mleczka kokosowego. Można je podgrzać. Do szklanek przekładam łyżkę musu mango, dodaję budyń, na wierzch mus. Śliwki pozbawiam pestek i przesmażam na wolnym ogniu na patelni. Układam na budyniu,dekoruję bakaliami, mango, miętą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz