niedziela, 5 września 2021

Czarny ryż z cukinią i batatem

 Wege potrawa, może posłużyć jako propozycja na obiad, albo lunch do pracy. Syty bardzo zdrowy czarny ryż z pieczonymi warzywami. Tak naprawdę to pracy bardzo mało a satysfakcja gwarantowana.

 


 

 



1 szklanka czarnego ryżu

1 cukinia

2 bataty

1 mały brokuł

10 pomidorków koktajlowych

1 łyżka sezamu

sól, pieprz

1 łyżka sosu sojowego

olej rzepakowy

natka pietruszki

zioła suszone/bazylia, oregano/

1 ząbek czosnku


Ryż gotuję w osolonej wodzie 30 minut według instrukcji opakowania.. Gotuję się dłużej niż tradycyjny biały. Cukinię kroję na  kawałki, batata w kostkę dużą,brokuł dzielę na różyczki. Do miski przekładam brokuł, batata, dodaję ząbek czosnku rozduszony, olej, sól, pieprz, sos sojowy, zioła i obtaczam warzywa marynatą. Układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam temp 200 stopni i wstawiam blaszkę. Piekę około 20 minut. Cukinię też obtaczam w marynacie, tylko ją dodaję po 10 minutach dopiero bo piecze się krócej. Upieczone warzywa mieszam z ryżem, dodaję natkę pietruszki, pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiam jeżeli jeszcze jest taka potrzeba.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz