sobota, 28 sierpnia 2021

Leczo z grzybami shitake

 Pyszne sycące leczo które możecie zrobić na obiad, kolację. Dodałam do niego grzyby shittake dzięki czemu leczo ma fajny smak. Tak naprawdę to można dodać do niego te warzywa które macie i lubicie. Zamiast passaty świetne będą też pomidory świeże.

 


 






1 bakłażan

1 cukinia

1 papryka czerwona

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

100 g grzybów shiitake

papryczka chili

100 g kabanosów

100 g boczku wędzonego

sól, pieprz, natka pietruszki

papryka wędzona, oregano suszone

400 ml passatę pomidorową

1 łyżka koncentratu pomidorowego 

olej rzepakowy

Grzyby przekładam do garnka, wlewam gorącą wodę i odstawiam na dwie godziny.Odsączam z wody i kroję. Wodę możecie wykorzystać do lecza.

Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję pokrojony boczek i dalej przesmażam. Dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana,paprykę, marchewkę i chwilę przesmażam,wlewam passatę pomidorową, dodaję koncentrat, kabanosy, papryczkę chili, paprykę wędzoną, oregano, sól, pieprz. Gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaję pokrojoną cukinię,grzyby i dalej duszę na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie doprawiam według uznania jeszcze, dodaję natkę pietruszki.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz